Ties Groenewold en zijn vriendin kwamen tot een bijzondere ontdekking. Toen zij hun huis in Delfzijl verbouwden kwamen kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog tevoorschijn. Achter een koof, een afgedekte ruimte tussen wand en het plafond, kwam behang uit de jaren dertig tevoorschijn met daarin een aantal flinke gaten. Het paar had de woning net gekocht. 

 De eigenaren gingen op onderzoek uit en ontdekten gaten in het houtwerk tot aan de zolder.

Duitse radarpost

'In de oorlog stond hier aan het eind van de straat een Duitse radarpost. Die is vermoedelijk beschoten door geallieerde vliegtuigen en daarbij hebben ze ook dit huis geraakt. De kogels zijn door het dak, dwars door een aantal spanten van het dak en door de zoldervloer heen gegaan', denkt Groenewold.

(Foto: Reinder Smith) 

Er is in en rond Delfzijl flink gevochten tijdens de oorlog. Er zijn nog allerlei sporen van te vinden in de wat oudere huizen in de havenstad.

 

We gaan er luikjes in maken, zodat je de kogelgaten altijd kunt bekijken
Ties Groenewold - eigenaar huis Delfzijl én Oorlogsmuseum Middelstum

 

Bewaren

Maar sporen die 75 jaar bewaard zijn gebleven in woningen zijn vermoedelijk redelijk uniek. De  eigenaren willen de opvallende schade dan ook bewaren.

(Foto: Reinder Smith) 

Ties Groenewold heeft in Middelstum ook al een eigen oorlogsmuseum. 'Het is natuurlijk wel een heel bijzonder toeval dat wij nou net juist dit huis hebben gekocht. We gaan het dan ook zeker op één of andere manier bewaren. We gaan de ruimte waar de gaten in zitten weer gebruiken om kabels en buizen in te stoppen, maar we willen er luikjes in maken zodat je de kogelgaten kunt bekijken als je dat wilt.'